Υπογονιμότητα: 10 τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας.
1 | Κόψτε την καφεΐνη
Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης στον οργανισμό αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος. Η καφεΐνη όμως δε βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά είναι ‘κρυμμένη’ και στη σοκολάτα, στο μαύρο τσάι και στα αναψυκτικά τύπου cola.
2 | Περιορίστε το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ ελαττώνει τη γονιμότητα ακόμα και κατά 50%. Οι γυναίκες που καταναλώνουν έως 5 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (μία μονάδα αλκοόλ είναι ίση με 1 ποτήρι κρασί) έχουν διπλάσια πιθανότητα εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες που πίνουν περισσότερο από 5 μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή στις γυναίκες .
Στους άνδρες το αλκοόλ προκαλεί μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων ενώ προκαλεί αύξηση των ανώμαλων μορφών. Επίσης δεν επιτρέπει την πρόσληψη σημαντικών βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, που βοηθούν στη σύλληψη, όπως οι βιταμίνες Ε και C και ο ψευδάργυρος.
3 | Πίνετε πολλά υγρά
Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά την ημέρα, όπως φρέσκους χυμούς και έξι με οκτώ ποτήρια νερό, χωρίς να υπολογίζουμε τις κούπες καφέ ή τσάι που καταναλώνουμε. Έτσι, βοηθάμε τον οργανισμό μας να 'καθαρίσει' και να αποτοξινωθεί.
4 | Υιοθετείστε υγιεινή & ισορροπημένη διατροφή
Μία αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η γονιμότητά σας. Τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά πρέπει να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες τουλάχιστον 3 μήνες πριν ξεκινήσουν να προσπαθούν για μία εγκυμοσύνη. Συνιστάται να αυξήσετε τη λήψη ελαίων ωμέγα 3 και ωμέγα 6, τα οποία είναι δυνατοί ορμονικοί εξισορροπητές. Τα έλαια αυτά βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα λιπαρά ψάρια.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε βιολογικά τρόφιμα – έχει φανεί ότι τα ψευδο-οιστρογόνα από τα εντομοκτόνα και τα πλαστικά αναστατώνουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Ένας τρόπος λοιπόν να αποφύγουμε την πρόσληψη αυτών των ουσιών είναι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Επίσης αυξήστε τα φρέσκα λαχανικά και αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως.
Μέρος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι και η πρόσληψη κάποιων απαραίτητων βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Για τα ζευγάρια που προσπαθούν για εγκυμοσύνη απαραίτητα θεωρούνται τα πιο κάτω:
- Φολικό οξύ: έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει σημαντικά την εμφάνιση δισχιδούς ράχης στα έμβρυα. Συνιστάται η λήψη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: το φολικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλες είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γενετικού υλικού (DNA), ειδικά η Β6 για τις γυναίκες και η Β12 για τους άντρες (βοηθάει ειδικά στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων)
- Ψευδάργυρος: είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των αναπαραγωγικών ορμονών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Έχει φανεί ότι αν υπάρχει έλλειψη ψευδαργύρου, δημιουργούνται αλλαγές στα χρωμοσώματα. Ειδικά για τους άντρες, η μείωση του ψευδαργύρου στη διατροφή προκαλεί μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
- Σελήνιο: είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει το γενετικό υλικό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες στα χρωμοσώματα έχουν ως αποτέλεσμα αποβολή ή συγγενείς ανωμαλίες.
- Απαραίτητα λιπαρά οξέα: είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των ορμονών. Επίσης για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος.
- Βιταμίνη Ε και Βιταμίνη C: σημαντικά αντιοξειδωτικά, ειδικά για τους άντρες. Προστατεύουν από τη φθορά του DNA από τις ελεύθερες ρίζες.
- L-αργινίνη και L-καρνιτίνη: αμινοξέα απαραίτητα για την παραγωγή του σπέρματος και την καλή ποιότητα (αριθμό, κινητικότητα).
- Βιταμίνη Α: σημαντικό αντιοξειδωτικό. Σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Α προκαλούνται προβλήματα στα μάτια των εμβρύων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λαμβάνεται στη μορφή της ρετινόλης.
5 | Προσέξτε το βάρος σας
Όταν το λίπος που παράγει ο οργανισμός μας πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε το σώμα μας σταματάει να παράγει ωάρια. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική ύπαρξη λίπους στην κοιλιακή χώρα επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση των ορμονών μίας γυναίκας, εμποδίζοντας την ωορρηξία. Η συσσώρευση λίπους στους μηρούς και στη λεκάνη υποδηλώνει την προετοιμασία του σώματος να αντεπεξέλθει σε επιπλέον απαιτήσεις. Επίσης, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι υπέρβαροι άνδρες μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία του σπέρματος.
[Διαβάστε επίσης: "Περί Βιταμίνης D"]
6 | Κόψτε το κάπνισμα
Το χρόνιο κάπνισμα δηλητηριάζει τις ωοθήκες. Ο καπνός ελαττώνει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν υγιή ωάρια. Μία βαριά καπνίστρια θα φτάσει στην εμμηνόπαυση περίπου 5 χρόνια νωρίτερα από μία μη-καπνίστρια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για τις μεγαλύτερες στην ηλικία γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Σε πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι, αν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια του 1ου 3μήνου της εγκυμοσύνης, μειώνονται τα κύτταρα του εμβρύου που θα σχηματίσουν τα σπερματοζωάρια στα αγόρια ή τα ωάρια στα κορίτσια. Αυτό πιθανά να προκαλέσει προβλήματα υπογονιμότητας αργότερα στη ζωή του μωρού που θα γεννηθεί.
Όσον αφορά τους άνδρες, το κάπνισμα είναι τοξικό για το σπέρμα, επηρεάζοντας κυρίως την ποιότητά του. Στους καπνιστές μειώνεται ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αυξάνονται οι ανώμαλες μορφές.
Σε μια νέα μελέτη, μελετήθηκε η επίδραση του καπνίσματος σε κάποιες ειδικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή δομή του DNA στα σπερματοζωάρια. Στους καπνιστές φάνηκε ότι μία τέτοια πρωτεΐνη είναι ελαττωμένη και αυτό πιθανολογείται ότι προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας, όπως μειωμένο ποσοστό γονιμοποίησης (ακόμα και μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση) και πολλαπλές αποβολές.
Η έρευνα αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι 1 στους 10 άντρες πιστεύεται πως πάσχει από υπογονιμότητα και επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε υψηλό ποσοστό καπνιστών. Στο παρελθόν, το ‘χρυσό πρότυπο’ για την αξιολόγηση της ανδρικής υπογονιμότητας ήταν η ανάλυση σπέρματος. Σήμερα ξέρουμε ότι κάποια δείγματα σπέρματος που δείχνουν φυσιολογικά κατά την παραδοσιακή ανάλυση σπέρματος είναι πιθανό να έχουν εκτεταμένη φθορά (κατακερματισμό) του γενετικού τους υλικού, δηλαδή του DNA. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με την εξέταση DFI (DNA fragmentation index).
Από τις παραπάνω μελέτες προκύπτει ότι η διακοπή του καπνίσματος προφυλάσσει τη γονιμότητα τόσο των μελλοντικών γονιών όσο και των παιδιών τους. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα χρόνιο καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα. Σε όσα ζευγάρια προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη προτείνεται η ελάττωση έστω του καπνίσματος και η λήψη αντι-οξειδωτικών.
7 | Προσοχή στα παυσίπονα
Τα παυσίπονα, όπως Ponstan, Voltaren, ασπιρίνη, κτλ., όταν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με αυτή, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητές σας να συλλάβετε σε αυτό τον συγκεκριμένο κύκλο.
8 | Για τους άνδρες: προσοχή στην περιοχή των όρχεων
Η ιδανική θερμοκρασία του σπέρματος είναι κατά ένα βαθμό μικρότερη από τη θερμοκρασία του σώματος. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή των όρχεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα. Συνίσταται λοιπόν οι άνδρες να φορούν εσώρουχα και ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να 'αναπνέει'.
9 | Κάντε τακτικά εξετάσεις
Φροντίστε να κάνετε ιατρικές εξετάσεις τακτικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, που με τη σειρά της προκαλεί φράξιμο των σαλπίγγων.!!
10 | Απαραίτητη η άσκηση
Πριν μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να βρίσκεστε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Η σωματική άσκηση θα βελτιώσει το σφρίγος, την ευλυγισία και τη δύναμή σας, και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την επιπλέον ένταση με την οποία θα επιβαρυνθεί το σώμα σας προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εγκυμοσύνη.
Αρθρογράφος: Αναγνώστου Θ. Ιωάννης - Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος - Υπ.Διδάκτωρ ΑΠΘ
Εγνατία 96 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310-240673